Bygge platting på heller: En grundig gjennomgang av populære typer og kvantitative målinger

05 november 2023 Johanne Hansen

Bygge platting på heller – En oversikt

Bygging av platting på heller er en populær måte å skape et elegant utendørsområde på. Denne løsningen gir ikke bare et estetisk tiltalende utseende, men også et funksjonelt og holdbart underlag for møbler, grill og andre aktiviteter. Denne artikkelen vil gi deg en grundig oversikt over hvordan du kan bygge platting på heller, de ulike typene som finnes, kvantitative målinger og en diskusjon om forskjeller og historiske fordeler og ulemper.

Hva er en platting på heller?

building house

En platting på heller kan beskrives som et forhøyet dekke som er bygd oppå eksisterende heller eller steinheller. Denne konstruksjonen kan brukes til å lage et utendørsområde som kan være en del av hagen, terrassen, gårdsplassen eller inngangspartiet. Plattingen gir et jevnt og stabil underlag, samtidig som den gir muligheten til å tilpasse utseendet etter egen smak og stil.

Typer av platting på heller

Det finnes ulike typer konstruksjoner som kan brukes for å bygge platting på heller. Her er noen av de mest populære:

1. Betongplater: Dette er den mest tradisjonelle og holdbare metoden for å bygge platting på heller. Betongplatene gir et sterkt fundament og er enkelt å tilpasse etter ulike former og størrelser. De kan enten være prefabrikkerte eller støpes på stedet.

2. Treplater: Treplater gir en naturlig og varm følelse til utendørsområdet. Disse platene kan være laget av forskjellige tresorter og kan enten være prefabrikkert eller tilpasses på stedet. Det er viktig å impregnere treplatene for å sikre holdbarheten og beskytte dem mot vær og vind.

3. Komposittplater: Komposittplater er laget av en blanding av tre og plast. Denne typen platting på heller gir et moderne og elegant utseende, samtidig som den er enkel å vedlikeholde. Komposittplater er motstandsdyktige mot råte, mugg og falming.

Kvantitative målinger om platting på heller

Når du bygger en platting på heller, er det viktig å vurdere kvantitative målinger for å sikre konstruksjonens holdbarhet og stabilitet. Her er noen viktige faktorer å vurdere:

1. Tykkelse: Tykkelsen på plattingen vil variere avhengig av materialvalg og belastning den vil bli utsatt for. For eksempel anbefales det generelt at betongplater skal være minst 10 cm tykke for å tåle tungt møblement eller kjøretøyer.

2. Avstand mellom hellene: Avstanden mellom hellene eller steinhellene er avgjørende for stabiliteten og jevnheten til plattingen. Generelt anbefales det å ha en avstand på 3-4 cm mellom hver helle for å sikre jevn overflate.

3. Helletype: Velge riktig type heller er viktig for å sikre en langvarig og stabil platting. Hellene bør være frostbestandige og ha tilstrekkelig tetthet for å tåle påkjenninger fra vær og belastning.

Forskjeller mellom ulike plattinger på heller

Selv om de ulike plattingene på heller har lignende funksjonalitet, er det noen forskjeller å merke seg. Betongplater gir for eksempel en robust og holdbar løsning som kan tilpasses etter ønske, mens treplater tilfører en naturlig og varm atmosfære. Komposittplater skiller seg ut med sitt moderne utseende og enkelhet i vedlikehold.

Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper

Historisk sett har betongplater vært de mest populære valgene for plattinger på heller på grunn av sin holdbarhet og tilpasningsdyktighet. Treplater har blitt brukt for å skape en mer klassisk atmosfære, men de krever regelmessig vedlikehold. Komposittplater er et relativt nytt alternativ som kombinerer holdbarhet og enkelhet.I videoen ovenfor kan du se en enkel demonstrasjon av hvordan du kan bygge din egen platting på heller ved hjelp av betongplater. Den viser de ulike trinnene involvert og gir nyttige tips og triks for å sikre et vellykket resultat.

Samlet sett gir platting på heller en flott mulighet til å skape et funksjonelt og estetisk tiltalende utendørsområde. Valget mellom betongplater, treplater eller komposittplater vil avhenge av dine preferanser og behov. Uansett hvilket materiale du velger, er det viktig å vurdere kvantitative målinger og sikre at konstruksjonen er solid og stabil. Ved å følge riktig instruksjon og ta hensyn til historiske fordeler og ulemper, kan du nyte din egen platting på heller i mange år fremover.

FAQ

Hvilken tykkelse bør betongplatene være?

Betongplatene bør være minst 10 cm tykke for å tåle tungt møblement eller kjøretøyer.

Hvordan kan jeg opprettholde holdbarheten til treplater?

Det er viktig å impregnere treplatene for å sikre holdbarheten og beskytte dem mot vær og vind. Regelmessig vedlikehold, som rengjøring og påføring av trebeskyttelse, vil bidra til å forlenge levetiden.

Hvorfor velge komposittplater fremfor andre materialer?

Komposittplater gir et moderne utseende og er enkle å vedlikeholde. De er motstandsdyktige mot råte, mugg og falming, og krever minimalt med vedlikehold sammenlignet med treplater.